Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Sazyek, edebiyatın bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek edebiyat alışkanlığında ailenin büyük etkisi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Hakan Sazyek, edebiyatın kişiye kattığı değeri kişinin kendisinin belirlediğini aktararak, "Hayata bakışımız ölçüsünde edebiyata yaklaşırız. Toplumsal değerlere çok bağlıysak bu yolda yazılmış edebi eserlere yöneliriz. Ama daha çok kendimize dönük bir yaşam biçimimiz varsa o zaman da kendimizle olan meselelerimizi çözme yolunda edebi eserleri okuruz" dedi.

Edebiyata İlgi Ailede Başlar
Prof. Dr. Sazyek, çocukların ve gençlerin edebiyata ilgi duymalarında ailenin büyük etkisi olduğunu söyleyerek, "Hem bir baba olarak hem de bir öğretmen olarak söyleyebilirim ki çocuk evde neyi görüyorsa ona göre yetişiyor. Televizyon seyredilen bir evde çocuk daha çok televizyon bağımlısı oluyor. Ama kitap okunan bir evde çocuk bunu gördüğü zaman "benim de kitap okumam gerekir' diye düşünmeye başlıyor" ifadelerini kullandı.

Edebiyatın bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Sazyek, "Eğer siz edebiyatla ahlaklı bir ilişki kurarsanız o da size ahlaklı yönünü gösterir. Kalıcı olan eserlere baktığımızda bunların çok daha ahlaklı öğütler veren metinler olduğunu görüyoruz. Edebiyat bizi bireyleştirir ve bu bireyselleşmeye şiddetle ihtiyacımız vardır" diyerek sözlerini tamamladı.


Haber: Melis Nur Dalar (Radyo K.İ.)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Edebiyat Bir İhtiyaçtır